Wraz z wiekiem w ciele człowieka zachodzą odczuwalne zmiany i nie chodzi tylko o te, które można dostrzec gołym okiem. Część z nich wiąże się z trawieniem. Czasem konieczna jest zmiana swoich przyzwyczajeń kulinarnych, bo w przeciwnym razie pojawia się złe samopoczucie i przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wykwalifikowani opiekunowie osób starszych muszą zdawać sobie sprawę z tych zmian i mieć chociaż podstawową wiedzę dotyczącą żywienia seniorów.
Jedną z najważniejszych kwestii jest lekkostrawność diety. To ważne z kilku powodów:
Lekkostrawne dania to, oprócz owoców i warzyw, jogurty, maślanki ryż, drobne kasze, płatki owsiane, białe pieczywo. W takiej diecie można zawrzeć również tłuszcze, oleje i oliwy. Jeśli chodzi o mięso, można decydować się na chude mięso indyka, kurczaka, cielęcinę i chude ryby. Pamiętajmy, że z mięsa można też całkowicie zrezygnować – dobrze zbilansowana dieta roślinna jest odpowiednia na każdym etapie życia człowieka.
Unikajmy za to napojów słodzonych, produktów wysoko przetworzonych, tłustych serów oraz chleba na zakwasie.
Ważne jest nie tylko to, jakie produkty podajemy, ale też jakiej obróbce zostały one poddane. Osoby starsze nie powinny jeść dań smażonych. Zamiast tego lepiej wybierać gotowanie w wodzie, na parze lub pieczenie.
Senioraktiva to przede wszystkim ludzie, którzy wykonują swoją pracę z pasją, radością i zaangażowaniem. To zarówno nasze Opiekunki i Opiekunowie, jak i pracownicy biurowi czy niemieccy koordynatorzy. Dołącz do nas już dzisiaj!
Senioraktiva Sp. z o.o.
ul. Bonifraterska 17/644
00-203 Warszawa
NIP: 5272885357
Karolina, dział rekrutacji:
+48 698 909 140
Karolina z działu administracji:
+48 532 684 410
Adrian, dział rekrutacji: