Aplikuj

Senioraktiva

Poradnik dla Opiekunek

Zdrowe warianty dań wielkanocnych

Wiele schorzeń wymaga dobrania konkretnego rodzaju diety. Dbanie o to, jakie posiłki przyjmuje senior, nie musi być jednak wcale powiązane z konkretnymi chorobami. Wszystkie osoby starsze powinny unikać produktów tłustych, bogatych w cholesterol. Poleca się również zrezygnować z innych wyrobów, obciążających układ krążenia i układ trawienny. Na szczęście, dzięki zdrowym wariantom świątecznych dań, wielkanocny stół może obfitować w przysmaki, które nie zaszkodzą seniorom.

Wielkanocne zupy

Zamiast zabielać zupy śmietaną, dodawać do nich mięso lub gotować je na wywarze z glutaminianem sodu, wybierzmy warianty, w całości składające się z warzyw. W miejscu śmietany warto zastosować jogurt. Dla wielu osób czymś niewyobrażalnym jest świąteczny żurek bez białej kiełbasy. Nie musimy z niej koniecznie rezygnować, ale postarajmy się ją podać w zdrowszy sposób. Wystarczy, że zagotujemy ją w oddzielnym garnku, a dopiero potem dodamy do zupy. W ten sposób unikniemy nadmiaru tłuszczu w żurku.

Zdrowe przekąski

Zamiast jajek faszerowanych dodatkami z majonezem postawmy na farsz z past warzywnych. Wykorzystać można w tym celu np.awokado czy suszone pomidory. Pamiętajmy również, żeby dostatecznie zróżnicować przekąski. Seniorom nie zaleca się spożywać więcej niż 2-3 jaja tygodniowo. Dobrym rozwiązaniem będą:

  1. warzywne sałatki
    Pamiętajmy, że nawet dania z warzyw mogą być kaloryczne i ciężkostrawne. Można temu zapobiec, rezygnując z ciężkich sosów i majonezów. W ich miejsce zastosujmy oliwę z oliwek.
  2. pasztety z warzyw (np. z fasoli, ciecierzycy lub z soczewicy)
    Te pyszne, zdrowe alternatywy ciężkich pasztetów będą doskonale smakować z chrzanem i świeżym pieczywem.

Zdrowy mazurek

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka. Tu również warto zastosować kilka trików, żeby całość prezentowała się zdrowiej niż tradycyjny wariant. Mąkę pszenną dobrze będzie zastąpić mąką pełnoziarnistą. W wielu dietetycznych przepisach wykorzystuje się również kaszę jaglaną. Zamiast cukru użyć można miodu lub/i ksylitolu. Ciekawym wariantem są kremy, w których bazę stanowią suszone daktyle. Nie zapomnijmy również udekorować wypieku. Starajmy się też angażować seniora w poszczególne czynności i wspólnymi siłami wykreować zdrowy, wielkanocny stół.

Wróć do listy porad

Szukasz pracy jako opiekunka osób starszych? Wyślij zgłoszenie!

    Administratorem Państwa danych osobowych jest spółka Senioraktiva Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (00-203) przy ul. Bonifraterskiej 17/644

    Kim jesteśmy

    Senioraktiva to przede wszystkim ludzie, którzy wykonują swoją pracę z pasją, radością i zaangażowaniem. To zarówno nasze Opiekunki i Opiekunowie, jak i pracownicy biurowi czy niemieccy koordynatorzy. Dołącz do nas już dzisiaj!

    Dane firmowe

    Senioraktiva Sp. z o.o.
    ul. Bonifraterska 17/644
    00-203 Warszawa
    NIP: 5272885357

    Zadzwoń do nas

    Karolina, dział rekrutacji:
    +48 698 909 140
    Karolina z działu administracji:
    +48 532 684 410

    Adrian, dział rekrutacji:

    +48 795 184 663

     

    Napisz do nas